Wednesday, 16 April 2014

Ostematrix Dan Sakit Sendi

Bila umur dah meningkat, badan pun mulalah meragam.  Mula sakit sana sakit sini. Klau dah duduk lama2, bila nak bangun punya lah siksa. Pinggang sakit wooo!!


Nak solat 4 rakaat pun punyalah menguji kesabaran terutama masa nak turun sujud dan nak bangun berdiri selepas sujud. Aduhh rasa nak meletup2 tulang lutut.  Itu belum campur nak solat sunat rawatib, solat sunat awwabin, solat sunat tasbih dan lain2 solat sunat lagi.  Yang paling hampir kita nak solat sunat tarawih lagi 2 bulan.  Kalau sakit sendi2 lutut ni mampu ker nak buat tarawih 8 rakaat atau 20 rakaat?? Campur lagi solat witir. Memang akan memerlukan kesabaran yang tinggi untuk menyempurnakannya.


Memanglah boleh solat duduk di lantai atau solat duduk di kerusi. Tapi nikmatnya tak sama. Tanyalah pada emak2 kita tu ... mereka kata solat berdiri tegak, rukuk dan sujud secara sempurna adalah yang paling nikmat.  Subhanallah.

Sebenarnya selain dari lumrah kehidupan setiap orang yang meningkat usia, masalah sendi juga berpunca dari amalan kita semasa muda. Amalan pemakanan yg tidak seimbang saperti kurang mengambil kalsium menyebabkan tulang kita semakin lemah dan rapuh.  Kurang pergerakan badan spt beriadah juga menyebabkan sendi kita tidak digunakan secara teratur. Berat badan berlebihan juga memberi beban kpd tulang kita. Mengambil ubat sintetik dari hospital secara berpanjangan juga memberi kesan buruk ada tulang. Malah banyak lagi lah sebab2 yang buat kekuatan dan ketumpatan tulang dan sendi kita semakin merosot.Tapi takkan lah kita nak menyerah pada takdir semata2. Wajiblah kita berusaha untuk kembali sihat atau sekurang2nya dapat bergerak dengan lebih cergas. Kenalah kita cari di mana penawarnya.  

Di Shaklee terdapat OSTEMATRIX yang memainkan peranan besar sebagai pembekal kalsium untuk tubuh.  Selain kalsium, supplement ini juga mengandungi Vitamin D, Magnesium, Zink, Kuprum, Boron dan Manganese.  Gabungan ini membantu membina tulang yang kuat,  membantu pergerakan otot dan mengurangkan kekejangan dan kebas2 kaki.

Bagi mendapatkan hasil yang lebih optimum, supplement ini perlu diambil bersama2 dua lagi supplement hebat Shaklee iaitu AJHT dan Omega Guard.


AJHT singkatan dari ADVANCED JOINT HEALTH TABLET mengandungi ekstrak Boswellia, Zink, Kuprum dan Vitamin C serta glukosamina yang berfungsi memberi keselesaan sendi, mengekalkan tulang rawan yang sihat dan memeliharan tisu penyambung yang sihat di sendi.

OMEGA GUARD mengandungi pula asid lemak omega-3 semulajadi yang tinggi.  Supplement ini dapat memelihara fungi2 sendi yang sihat.

Nak tau lebih lanjut mengenai kebaikan ketiga2 supplement ni, hubungi SID Anda.


0 comments:

Post a Comment