Monday 19 May 2014

Nak Tau Hal Vitamin C??

Sesetengah orang sebut Vitamin C sebagai ascorbic acid. Vitamin C ni tak boleh dihasilkan sendiri oleh tubuh badan kita. Sebab tu kita digalakkkan ambil makanan yang banyak kandungan Vitamin C atau ambil supplement untuk memenuhi keperluan tubuh kita.

Apa jadi kalau tubuh kita kurang Vitamin C?
  • badan jadi lemah dan lesu
  • sakit pada otot dan sendi
  • kulit menjadi kering
  • rambut terbelah di hujung
  • mudah berdarah hidung dan gusi
  • mudah mengalami kerosakan gigi
  • luka sukar sembuh
  • mudah terkena jangkitan


Malah kekurangan yang serius boleh mengakibatkan bengkak2 tubuh, masalah saraf,  demam berpanjangan, pendarahan otak dan jantung. Fuhhhh takut Kak As bila terbaca tentang fakta ni. Selama ni ingatkan kalau kurang Vitamin C senang terkena selsema dan kulit jadi tak cantik.  Rupanya banyak lagi kesannya

Dari sumber mana kita boleh dapatkan Vitamin C??
  • buah2an sitrus seperti oren, limau, lemon dan grapefruit
  • buah2an berries seperti blackcurrant, strawberry, blueberry, cranberry dll
  • tembikai
  • sayur2an seperti bayam, broccoli, tomato, kentang, lada merah, kobis dll

Kira2 90% sumber Vitamin C adalah dari buah2an dan sayur2an.  Tapi sayangnya, proses kita memasak boleh mengurangkan kandungan Vitamin C dengan banyaknya. Sebaiknya semua tu dimakan mentah. Alahai,  takder lagi bayam tumis air, kobis goreng kunyit, kentang goreng dll menu sedap tu. Mampu ker kita nak mematuhi saranan pakar pemakanan tu?


Atas sebab itulah kita disaran ambil suplement. Tapi Kak As nak jelaskan di sini yer, makanan yang diambil secara segar adalah yang terbaik, kedudukannya di tempat teratas.  Tetapi dalam keadaan kita sibuk seharian, memang tak mampu nak menyediakan makanan segar setiap hari, jus segar setiap hari, makanan lengkap dan penuh khasiat. Sebab itu supplement yang merupakan makanan tambahan mampu mengisi kekurangan dan lompong2 dalam zat makanan kita.