Thursday 17 April 2014

Sup Ikan


Saperti dijanjikan sebelum ni, dalam blog kesihatan ni Kak As nak selitkan juga resipi sihat.  Apa  yang dimaksudkan dengan resipi sihat? Resipi sihat ialah resipi yang menggunakan bahan2 semulajadi yang segar, tidak atau kurang menggunakan lemak, minyak dan bahan perasa tiruan.

Hari ni Kak As nak kongsi resipi Sup Ikan yang Kak As dapat dari blog DelimaZamrud.my. Terimakasih dear, semoga ilmu yang dikongsi ini menjadi saham akhirat kelak.

Resipi ni sesuai untuk mereka yang gemar makan sup, atau sedang sakit atau demam, sedang dalam pantang atau yang sedang mengamalkan diet untuk bagi turun berat badan.  Jadi customer Kak As yang ambil set menurunkan berat badan kombinasi 1 (Alfafa + Lecithin + ESP) atau kombinasi 2 (Herblax + Lecithin + Cinch Tea + Cinch Shake Mix) bolehlah masukkan resipi ini dalam menu diet harian you all yer.

Jom kita tengok resipi mudah yang sedap ni!!

Bahan-bahan

3 potong ikan merah (dicuci bersih dengan sebiji limau nipis)
1 bungkus sup bunjut ikan cap Adabi
1 ulas bawang putih dimayang
1 biji bawang besar dihiris kasar2
1 biji tomato dibelah 4
1 biji carrot dipotong panjang2
3 batang celery dipotong serong
2 inci halia dihiris nipis
6 biji cili api di belah 2 (kalau tak mau pedas bolehlah dikurangkan)
1 liter air
Garam dan lada hitam secukup rasa


Cara Memasak

1.  Panaskan air hingga menggelegak
2.  Masukkan halia, bawang putih dan bawang besar
3. Masukkan ikan dan biar hingga bertukar warna
4. Masukkan sup bunjut, carrot, garam dan lada hitam
5. Setelah rasa sesuai, masukkan pula celery, tomato dan cili padi.
6. Kacau2 sebentar dan tutup api