Sunday, 26 October 2014

Tips memilih ikan segar - buat anakanda semua

Lepas kawin dulu, bila suami ajak balik rumah parentnya, apa yang paling menakutkan bagi uolls??Kak As paling takut kalau disuruh ke market ... hihihi. Salah satu sebabnya ialah Kak As memang tak kenal ikan. Keduanya pulak Kak As tak tau macamana nak pilih ikan yang elok.

suasana sibuk sebuah pasar ikan
Waktu tu Kak As cuma kenal ikan bawal, ikan pari, ikan cencaru dengan ikan bilis jer ... hihihi. Malu sungguh aih!!! Tapi pengalaman kerap ke market menyebabkan Kak As belajar pelan2 mengenal ikan2 ... kira sekarang dah berkenalan dengan banyak ikanlah .... ikan merah, ikan keli, ikan haruan, ikan talapia, ikan puyu, ikan siakap, ikan sebelah, ikan belut, dan macam2 lagilah.  Sekarang mudah jer bagi uolls ... kalau tak kenal jenis ikan, google je tengok gambar, nak ikan jerung, ikan paus semua ada.

sedap buat kari campur bendi dengan cili muda - nikmatt
Di samping itu Kak As juga belajar pelan2 cara beli ikan yang fresh. Untungnya duduk Penang ni, mudah dapat ikan fresh. So sekarang Kak As nak perturunlah tips macamana nak beli ikan yang fresh di market. Lepas ni anak2 semua, uolls pergi volunteer diri pada emak mertua uolls tu ... kata hari ni ceq nak pergi beli ikan di market. Mesti emak mertua uolls terpana!!! Gunakan tips yang Kak As ajar ni.  Mesti emak mertua tak sabar tunggu uolls balik dari market, nak tengok pandai ker menantu ni beli ikan fresh!!!

bakar pun sedap ... masak asam pedas pun sedapp
  • Bau - ikan fresh ni tak berbau busuk. Yang ada cuma bau hanyir yang asli dari ikan tu
  • Insang - buka insang ikan tu. Ikan fresh insangnya berwarna merah segar. Ikan lama berwarna pucat atau pun kehitaman
  • Mata  -  ikan yang fresh mempunyai mata yang bercahaya dan terletak molek jer pada soket matanya (ikan yang lama matanya kecut dan tenggelam atau terkeluar dari soket mata)
  • Penampilan diri (cewahhh) -  ikan yang fresh memang nampak kesegarannya. Sisiknya terlekat cantik pada badan ikan dan tidak mudah tercabut.  Bagi ikan tidak bersisik, kulitnya melekap rapat pada isi dan tidak mudah terkoyak walau dikuis dengan kuku.
  • Isi ikan -  Apabila dipegang, terasa badannya padat dan pejal. Kalau tekan isinya, ianya segera kembali kepada keadaan asal (isi tidak tenggelam)
yang ini masak lomak cili api dengan potai pun sodap, masak asam pun sodap
  • Perut ikan -  masih mantap dan tidak terburai isi perutnya. Tekan2 pun perutnya tak pecah (kalau pecah, nanti tokey ikan tu jegil uolls!!)
  • Lendir -  ikan yg fresh badannya akan sedikit berlendir.  Ikan yang dah lama dalam ais tu memang tak ada lendir lagi sebab dah kena basuh dengan air ais tu

So ... macamana??? Dah rasa confident ker nak ke market?? Buktikan kehandalan uoll sebagai seorang menantu yang pandai ke market ... hikhikhik!!

jangan cuba cari ikan ni .. memang takkan jumpa!!!