Wednesday 24 September 2014

Resipi Hari Ini - Hummus

Dah lama dah Kak As teringin nak buat sendiri hummus.  Selalu jumpa di restoran menjual makanan arab jer. Nampak macam senang jer nak buat, yang penting rasa pun mesti sedap dan sedap!!!

Apa hummus ni??
  1. Hummus or houmous is a Levantine food dip or spread made from cooked, mashed chickpeas blended with tahini, olive oil, lemon juice, salt and garlic. Wikipedia
    1. Nutrition Facts
      Hummus, commercial
      Amount Per 1 tbsp (15 g)
      Calories 25
    2. % Daily Value*
      Total Fat 1.4 g2%
      Saturated fat 0.2 g1%
      Polyunsaturated fat 0.5 g
      Monounsaturated fat 0.6 g
      Cholesterol 0 mg0%
      Sodium 57 mg2%
      Potassium 34 mg0%
      Total Carbohydrate 2.1 g0%
      Dietary fiber 0.9 g3%
      Protein 1.2 g2%
      Vitamin A0%Vitamin C0%
      Calcium0%Iron2%
      Vitamin D0%Vitamin B-60%
      Vitamin B-120%Magnesium2%
      *Percent Daily Values are based on a 2,000 calorie diet. Your daily values may be higher or lower depending on your calorie needs.
    Feedback
    Sources include: USDA

Makanya Kak As pun bertanyalah kepada Miss Google macamana nak buat hummus ni.  Ohhh senang jer rupanya.  Ada macam2 versi tetapi lebihkurang jer bahan asas dan cara membuatnya.

Ini adalah resipi yang Kak As cuba hari ni :


2 ulas bawang putih - dicincang kasar2

1/4 cawan jus lemon
1/4 cawan air
1 tin 400 gm kacang kuda dalam tin - Kak As guna chickpeas/garbanzo jenama Kimball
1/2 cawan tahini
garam (ikut sesedap rasa)




Tapi Kak As tak jumpa tahini tu. Semalam pergi cari kat Kedai Syarikat Perniagaan Ghaffar yang jual barangan dari negara2 Arab, tapi tak ada.  Mujur Kak As jumpa cara2 nak buat sendiri tahini ni. Caranya satu paket bijan Kak As goreng tanpa minyak atas api sampai kuning dan garing. Blend dgn minyak zaiton sampai halus macam kerisik tu. Baunya punyalah harum!!  Lepas tu boleh campurkan ke dalam bahan2 untuk membuat hummus. Baki tahini ni janganlah dibuang, simpan dalam tupperware letak je dalam peti sejuk. Nanti boleh guna di lain kali.

Ok .. macamana nak buat hummus ni. Punyalah senang.  Tapiskan kacang kuda dan bilas sedikit. Masukkan ke dalam blender bersama bahan2 lain dan blend sampai halus. Siap!!!!


Macamana nak makan??  Ada orang yang suka makan terus begitu jer.  Ada yang suka tambah sikit cili merah dicincang, atau lada hitam. Kak As tambah paprika dengan olive oil lagi.  

Boleh makan dengan roti sandwich yang dibakar, dimakan dengan roti pita, dimakan dgn sayuran mentah (daun salad, timun, carrot dsbnya) dan sebagai inti sandwich, burger dan lain2 lagi. Tak ada limit kepada kreativiti!!!

Oh yer ... kalau dah selesai makan, masih ada berbaki hummus tu, boleh jer simpan dalam peti sejuk kerana ianya tahan seminggu dalam keadaan bertutup rapi.

Macamana hummus yang Kak As buat?? hrmmm sedappp ... macam kat kedai arab le juga walaupun tak dapat tahini yang sebenarnya. Ini kes POYO (Proud of your own).  Jommm makan ... Bismillahhirrahmanirrohim